De Noordboom is tijdens het Paasverlof gesloten van zaterdag 30 maart tot maandag 8 april 2024
RIZOI - Circulaire gezinswoning in CLT

RIZOI - Circulaire gezinswoning in CLT

Verscholen in de pracht van de Vlaamse Ardennen naar een ontwerp van Murmuur Architecten (www.murmuur.eu) uit Ronse

Bijzonder aan dit project

Verscholen in een uithoek van de Vlaamse Ardennen, op een idyllische locatie in een bos, staat deze ééngezinswoning. Het ontwerp van onze stadsgenoten Murmuur Architecten mag gerust vernieuwend en gedurfd genoemd worden. Toch is deze nieuwbouwwoning door een optimaal gebruik van reeds aanwezige materialen (bvb. recup bakstenen) terug perfect geïntegreerd in zijn natuurlijke omgeving, zoals het oorspronkelijk ook was. Als architectuur en omgeving steeds zo mooi hand in hand konden gaan ...


Een circulaire woning

De woning is vanuit een circulair standpunt ontworpen en gebouwd, enkele voorbeelden :

  • de hoeveelheid beton wordt, ondanks de slechte ondergrond, tot een minimum beperkt door het gebruik van stabiliserende en isolerende Argex korrels.
  • de bovengrondse delen zijn volledig uit CLT opgetrokken. Dit bleek bovendien ook een voordeel naar stabiliteit toe, gezien het complexe ontwerp met tussenverdiepingen en het toepassen van grote overspanningen en overkragingen.
  • de bouwheer heeft eigenhandig de recup stenen van de afbraak van de oude woning gesorteerd en opgekuist, klaar voor een tweede of is het zelfs al een derde leven? Waar mogelijk blijven de oude muren van de woning onaangeroerd en doen ze dienst als tuinmuur.


Onze aanpak

Zowel bouwheer als architect stonden open voor onze suggestie om deze woning uit te voeren als CLT, hoewel het oorspronkelijk ontwerp een betonskelet opgevuld met houtskelet elementen voorzag. De voorbereiding voor CLT is weliswaar intensief, in de bouwfase wordt dat ruimschoots ingehaald. De Noordboom staat in dit geval in voor het volledige bouwtraject : afbraak van de bestaande woning, funderingen, CLT-bouw, isolatie, gevelafwerking, technieken, interieur, maatmeubilair, ...


Jaar van uitvoering : 2021

RUWBOUW HOUTBOUW
TECHNIEKEN INTERIEUR

Dit is een totaalproject: zowel ruwbouw, houtbouw, technieken en interieur worden door De Noordboom uitgevoerd!