De Noordboom is tijdens het Paasverlof gesloten van zaterdag 30 maart tot maandag 8 april 2024
EMC - Houtskeletbouw met kalkhennep

EMC - Houtskeletbouw met kalkhennep

Koppelwoning in prefab houtskeletbouw geïsoleerd met kalkhennep, cellulose, glasgranulaten, ... En véél DIY!

Partners: Jens Waelput (architect), Woonder cv, Alu Van De Putte, Eurabo, Exie, Verhelst, Roma, Lindab, …

Situering

Twee gezinnen besluiten hun woningen naast elkaar te bouwen met het uitzicht van één grote (koppel)woning. De woning is op die manier heel aanpasbaar en future proof. Bovendien is dit een budgetvriendelijke keuze.

Kalkhennep

De prefab buitenwanden van de woning worden gevuld met ter plaatste gestorte kalkhennep isolatie. Via de coöperatieve Woonder, waar de Noordboom ook lid van is, kunnen professionelen en particulieren zelf kennis maken met deze bouwmethode a.d.h.v. een workshop. Handen uit de mouwen dus!

Cellulose

De prefab dakelementen worden ter plaatse ingeblazen met cellulose. Deze houden niet alleen de koude buiten in de winter, maar beschermen ook tot 14 uur lang tegen de hitte in de zomer. Ook de akoestische prestaties zijn uitstekend.

Glasgranulaten

Verder werd geopteerd voor glasschuim granulaten als vloerisolatie. De plaatsing daarvan werd door de bouwheer uitgevoerd. Dit materiaal is circulair en zorgt er met zijn hoge draagkracht bovendien voor dat er enkel strookfunderingen nodig zijn en geen volle plaat, wat toch redelijk wat beton en dus CO2 uitspaart.

Jaar van uitvoering : 2023

RUWBOUW HOUTBOUW
TECHNIEKEN INTERIEUR

Houtskeletbouw, kalkhennep, cellulose, glasgranulaten, ... veel dichter kan je niet komen bij ecologisch en gezond bouwen!