Houtmassiefbouw

Houtmassiefbouw, wat is dat?

Bij houtmassiefbouw bouwen we een structuur met massieve elementen, ontwikkeld voor hoogwaardige dragende toepassingen met zichtbaar werk.  Het is een snelle bouwmethode met heel wat prefab-mogelijkheden. Aangezien de structuur zichtbaar blijft dient hier geen extra afwerking  voorzien te worden, de afwerking is hoogwaardig.

Er bestaan heel wat toepassingen voor deze massieve elementen, zoals balken, kolommen, dakspanten,... Ook kan een volledig gebouw opgetrokken worden waarbij de massieve elementen toegepast worden als vloer-, wand- of dakelementen.

massieve elementen voor toepassingen met zichtbaar werk

Kruislings gelamineerd hout

CLT (Cross Laminated Timber), in het Nederlands kruislaaghout, is een constructief plaat- of schijfelement dat de beste eigenschappen van verschillende materialen in zich verenigt. X-lam is een massief, zeer belastbaar bouwmateriaal, waarvan de prefab componenten eenvoudig en snel op locatie gemonteerd kunnen worden en waarbij het niet uitmaakt of het om vloer-, wand-, of dakelementen gaat. Kruislaaghout bestaat uit minimaal drie kruislings ten opzichte van elkaar gelijmde lagen bouwhout. Dit innovatieve bouwmateriaal kan op zich gebruikt worden of ter aanvulling van houtskeletbouwelementen.

De prefab elementen kunnen eenvoudig en snel op locatie gemonteerd worden

Duidelijke voordelen

1. Het natuurlijke bouwmateriaal hout is de eerste keuze als er hoge eisen worden gesteld aan een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat. 

2. De hoge prefabgraad zorgt voor korte productie- en montagetijden, wat de massieve onderdelen zeer rendabel maakt.

3. De hoge massiviteit en lage warmtegeleiding zorgen voor hoge bescherming tegen de warmte in de zomer en staan garant voor een hoog wooncomfort en energiebesparing.  

De lage warmtegeleiding staat garant voor een hoog wooncomfort en energiebesparing

Gelijmde gelamineerde balken

Gelijmde gelamineerde balken of glued laminated timber (GLULAM) zijn 'massieve' balken die gebruikt worden als zichtbare elementen voor draagconstructies. Ze bestaan uit relatief kleine foutvrije delen die tot grote balken worden samengelijmd, dit verhoogt de efficiëntie van het houtgebruik.

zichtbare elementen voor draagconstructies